Het is volop zomer! De vakantie komt eraan en iedereen geniet van het heerlijke weer. Maar wat voor invloed heeft de zon eigenlijk op uw litteken als u vlak voor de zomer een ingreep heeft gehad? Hoe kan je het beste je litteken(s) in de zomer verzorgen? Wij vertellen je er meer over in deze blog!
Een gevoelige plek
Doordat de huid op de plek van het litteken nog aan het herstellen is, is dit een gevoelige plek. Dit zorgt ervoor dat dit minder goed beschermt is tegen de zon. Met name rode of roze littekens zullen sneller verbranden. Wanneer een litteken verbrand, is er een grote kans dat er pigmentvorming ontstaat. Hierbij is er een kans op blijvende verkleuring.
Bescherming tegen de zon
Er zijn verschillende manier waarop u littekens tegen de zon kan beschermen. Dit is afhankelijk van de herstelfase waarin het litteken zich bevindt.
In het begin van het herstel, kort na een ingreep, is een litteken nog rood of roze. Deze littekens verbranden erg snel. Dit soort littekens moeten zo goed mogelijk uit de zon gehouden worden.
Bedek het met een verband, een pleister of met kleding (UV-werende kleding blokkeert meer dan 95% van zowel UVA en UVB). Mocht dit niet lukken dan raden wij aan de schaduw op te zoeken en het litteken in te smeren met een zonnebrand met factor 50. Zorg ervoor dat u iedere twee uur opnieuw smeert. Vooral wanneer de huid nat is geworden, na het afdrogen of bij transpiratie.
Heeft u een ouder litteken dat al lichtroze of wit gekleurd is? Dan kunt u hiermee voorzichtig de zon in. Gebruik altijd een zonnebrand met minimaal factor 30 om de huid te beschermen en pigmentatie te voorkomen. Ook hier geldt dat het belangrijk is om te blijven smeren om de huid te beschermen.
Het is met name in het eerste jaar belangrijk om het litteken te beschermen tegen de zon.
Zit je in de schaduw of is de zon achter de wolken? Dan is er nog steeds UV-straling, dus insmeren is nog steeds nodig.
Wat goed is om te weten, ook wanneer u géén litteken heeft, is het belangrijk de huid te beschermen tegen zonlicht. UV (zon) licht is de belangrijkste exogene (van buitenaf) factor voor huidveroudering en het ontstaan van pigmentatie. Gelukkig kunt u zich goed hiertegen beschermen, het is nu eigenlijk standaard in huidverzorgings routines om UVA, UVB bescherming toe te voegen.
Mag ik wel onder de zonnebank met littekens?
Voor een litteken geldt onder de zonnebank hetzelfde als wanneer u in de zon gaat. Bij een nieuw litteken is het belangrijk dit af te dekken. Een ouder litteken kunt u goed beschermen door de huid op de plek van het litteken in te smeren met een zonnebrand met factor 50 om pigmentatie te voorkomen.
Wie moet extra oppassen?
De kans op een donkere verkleuring van littekens is groter bij mensen met een donkere huidtype, zij hebben ten opzichte van mensen met een blanke huid een actievere pigmentsysteem.
Ook bepaalde geneesmiddelen kunnen soms als bijwerking donkere littekens geven in de huid. Bekende voorbeelden zijn minocycline (veel gebruikt antibioticum voor oa acne en rosacea) en amiodarone (dit wordt gebruikt bij hartritmestoornissen), en antimalaria middelen.
Het beste advies
Eigenlijk is dit makkelijk: Bescherm je litteken gedurende 6 maanden tegen directe zonlicht blootstelling. Is dit niet mogelijk, probeer dan bovenstaande adviezen toe te passen.
Comments